Wat is persoonlijk leiderschap?

Persoonlijk leiderschap betreft de wijze en mate van invulling die ieder individu geeft aan zijn of haar leven. Om dit te doen heeft een mens meer nodig dan competenties alleen. Het betreft de wijze waarop mensen zichzelf neerzetten, hun leven inrichten en omgaan met hun omgeving. Hierbij wordt, als van nature, gezocht naar een evenwicht tussen de vier menselijke intelligenties in relatie tot de omgeving.

4 menselijke intelligenties

Deze vier menselijke intelligenties betreffen:

  • de intelligentie van het Hoofd – IQ, ofwel de ratio;
  • de intelligentie van het Lichaam – FQ, ofwel de fysieke begrenzing;
  • de intelligentie van het Hart – EQ, ofwel het emotionele en/of inter-relationele;
  • de intelligentie van het Ziel – SQ, ofwel de verbanden met de diepere lagen van identiteit en zingeving.

 Persoonlijk leiderschap in organisaties

Bij persoonlijk leiderschap in het werk gaat het om zingeving. Passie, willen in plaats van moeten, verantwoording nemen, samenwerken en elkaar scherp houden zijn hierbij kernwoorden. Bevordering van persoonlijk leiderschap in een organisatie, leidt tot meer plezier, meer draagvlak en een betere verbinding tussen de verschillende onderdelen. Hierdoor kunnen veranderingen natuurlijker verlopen en nemen de weerstand en de drang naar controle af. Leiderschap is in deze geen positie meer, maar is een rol. Een schakel in het grotere geheel.

Essentiële factor in een veranderende wereld

Persoonlijk leiderschap is een essentiële factor in het kunnen en durven veranderen –‘ability to adapt’– in een veranderende wereld. Bevordering van persoonlijk leiderschap in een organisatie, leidt tot bewuste veranderingen van binnenuit, minder noodzaak om vast te houden aan oude zekerheden en minder weerstanden vanuit beheersing van ‘het oude’.

The instrument of leadership is the self, and mastery of het art of leadership comes from mastery of the self.  Jim Kouzes