Iets over mijn achtergrond

Waarom ben ik organisatieadviseur geworden?

De eerste jaren van mijn werkbare leven heb ik vooral op de werkvloer gestaan, als chauffeur, als repromedewerker, als bode en lager geschoolde administratieve functies.

In deze periode verbaasde ik mij over de grote afstand die er vaak bestond tussen management en werkvloer en de spanning die dat met zich meebracht. En toen werd voor mij duidelijk dat ik het liefst organisatieadviseur wilde worden en ben ik gaan studeren. Eerst deeltijd heao, later een Masters en uiteindelijk intensieve leiderschapsontwikkeling.

De menselijke maat

Vanaf 1997 ben ik werkzaam als organisatieadviseur en werd ik vaak als 2de of 3de interim- of projectmanager ingehuurd. In veel van de gevallen waren de relaties verstoord, was er gebrek aan vertrouwen, was het ziekteverzuim hoog en deed iedereen zijn eigen ding. Door de menselijke maat terug te brengen en tegelijkertijd stevig te zijn werden doelen sneller en met minder gedoe behaald.

Doordat ik een omgeving wist te creëren, waarbij mensen zich veilig en vrij voelden kwam het plezier in het werk terug. Het gevolg was dat de betrokkenheid en productiviteit sterk toenamen en dat het ziekteverzuim en de burn-outklachten afnamen. Sterker nog: die verdwenen vaak helemaal.

Eigen belang versus gezamenlijk belang

In veel van de projecten waar ik als 2e of 3e adviseur of projectmanager werd gevraagd, bleken verschillende belangen vaak door elkaar heen te spelen. Vaak stond het gemeenschappelijk belang niet meer centraal en waren de verschillende partijen vooral nog met zichzelf bezig.

Het is overigens heel normaal dat mensen eigen belangen hebben, maar als deze belangen niet meer dienend zijn aan het gemeenschappelijke belang dan ontstaan er problemen. Dan gaan mensen alleen nog voor het eigen belang, of het belang van één bepaalde partij.

Het onderzoek

Toen is bij mij de vraag ontstaan: hoe komt het toch dat partijen die een gezamenlijk doel voor ogen zouden moeten hebben elkaar het leven zo zuur maken, zodanig dat de kans op succes bijna onmogelijk wordt. En dat mensen die vaak hun uiterste best hebben gedaan niet gezien worden en vaak het slachtoffer van de onderlinge strijd worden.

Vervolgens ben ik vanuit verschillende invalshoeken naar antwoorden gaan zoeken naar de diepere oorzaken hiervan en ben ik mijn bevindingen met elkaar gaan verbinden. Invalshoeken uit de filosofie, psychologie, integrale bedrijfskunde, waarden- en cultuurmanagement.

Dit heeft mij het inzicht gegeven dat ieder mens kijkt door een andere bril naar situaties kijkt en ook een eigen beleving en belang heeft. Dat DE waarheid en DE oplossing niet bestaat, het gaat erom wat klopt voor de situatie. En door zowel bedrijfskundig als mensgericht te kijken krijg je meer inzicht over waarom zaken lopen zoals ze lopen.

Eigen leiderschap

Na een aantal tegenslagen ben ik in 2012 met mijn eigen leiderschap aan de start gegaan en heb ik via verschillende intensieve trainingen en opleidingen mijn eigen leiderschap en bewustzijnsontwikkeling vormgegeven. Hierdoor vertrouw ik meer op intuïtie, durf ik moeilijke zaken te benoemen en in verbinding te brengen en vertraag ik als dit het grotere doel dient.

Mijn credo op persoonlijk leiderschap is:

“Ik sta open, ik ben aandachtig en sta ik open voor alles wat zich aandient, zonder te streven naar de waarheid of de oplossing”

Ontwikkeling Business Awareness Scan (BASc®)

En uiteindelijk is er iets heel moois uitgekomen. Ik ben dichter bij mijzelf gekomen en heb de Business Awareness Scan (BASc® <https://www.basc.nu/> ) ontwikkeld. Een instrument waarmee ik razendsnel de vinger op de zere plek kan leggen, waarmee ik organisaties handvatten kan geven om betere keuzes te maken en waarmee ik directeuren en managers kan helpen met hun werkdruk-, draagvlak en samenwerkingsproblematiek. En ik heb het meest mooie beroep van de wereld, waarbij ik mijn missie in de wereld mag zetten.

In dialogue, however, nobody is trying to win. Everybody wins if anybody wins

[David Bohm]

Opleidingen

  • Opleiding Integraal Leiderschap, Venwoude Levensschool, 2016
  • Prince2 Foundation & Practioner, APMG, 2010
  • Master’s degree Management and Organizations (MMO), Universiteit van Tilburg, TIAS School for Business and Society, 2002
  • Methode projectmatig werken, Hoge Economische School Rotterdam, 2000
  • Bachelor’s degree Business Administration (BBA), Haagse Hogeschool, 1991