Weerstand komt veel voor in organisaties die in beweging zijn en komt voort uit een bepaald gevoel dat de medewerkers hebben. Weerstand ontstaat als men iets moeten doen wat tegen hun natuur ingaat. Veranderingen waar iedereen het mee eens is kosten nooit zoveel moeite, echter een verandering die als tegennatuurlijk aanvoelt zal weerstand oproepen omdat deze het evenwicht verstoort.

Weerstand is feitelijk een natuurlijke biologische functie die zich laat zien wanneer de huidige staat of stase bedreigd wordt. Dit natuurlijke fenomeen is direct zichtbaar in de menselijke somatische structuur. Het immuun systeem reageert als virussen in het lichaam actief worden, of als nieuwe organen geïmplanteerd worden, met gevecht en afstoting. Er bestaat geen proces van afweging of onderzoek in het lichaam, dat zich afvraagt of dit wel of niet de juiste verandering is. Verandering is er, wordt geconstateerd en bestreden.

Organisaties, als groepen mensen, kampen met vergelijkbare reactiepatronen. Als verandering wordt aangekondigd of geïntroduceerd, is de eerste vrijwel automatische reactie – weerstand. Dit gebeurt niet soms of niet vaak, maar is een gegeven! Het immuunsysteem: de ‘corporate witte bloedlichamen’ van een organisatie, zullen weerstand bieden, simpelweg omdat een van buitenaf geïntroduceerde aanpassing gesignaleerd wordt. Ongeacht of dit goed of minder goed is voor de organisatie. Het signaal dat weerstand daarmee afgeeft is serieus te nemen.

“Resistance is thought transformed into feeling. Change the thought that creates the resistance, and there is no more resistance.”                          Robert Conklin