Een onderwerp dat angstvallig vermeden dient te worden en waar iedereen niet over kan, mag, wil of durft te praten. Want als je het daarover gaat hebben dan gaat de beerput open en dat willen we koste wat het kost vermijden.

Een stinkende eland kan een trauma in familiekringen zijn of een familielid die het verkeerde pad is opgegaan. Daar wil je als familie het liefst niet mee geconfronteerd worden, maar het zover mogelijk wegstoppen om er nooit meer aan herinnerd te worden.

Een stinkende eland kan ook een bestuurlijke fout of keuze zijn die grote gevolgen heeft voor een organisatie of een samenleving. Denk bijvoorbeeld aan het ‘no mercy beleid’ van de belastingdienst met betrekking tot de toeslagen. Dit naar aanleiding van de Bulgarenfraude die daarvoor aan het licht was gekomen.

Gevolgen voor de onderlinge relatie

Een stinkende eland heeft grote gevolgen voor de onderlinge relatie van de betrokkenen en kan uiteindelijk tot grote frustraties, irritaties en conflicten leiden. Je moet immers continu alert zijn om de ander er niet mee te confronteren.

Trauma’s, grove fouten of andere pijnlijke zaken die grote consequenties kunnen hebben zijn natuurlijk vervelend en daarom moeilijk om te benoemen. Maar onze ervaring is dat als deze dingen niet besproken worden ze alleen nog maar groter worden. En uiteindelijk een stinkende eland onder de tafel kunnen worden.

Wat is cruciaal?

Ondanks dat het ongemakkelijk is, is het voor het welzijn van jezelf en van de relatie cruciaal om grove fouten of andere pijnlijke zaken, desnoods met ondersteuning, toch te benoemen en te bespreken.

Deze situaties zijn meestal complex en hebben vaak een blik van buiten nodig. Als je wilt, kunnen we je een luisterend oor bieden en advies geven.