Iets over mijn achtergrond

Waarom deze missie?

Als organisatieadviseur heb ik sinds 1997 talloze organisaties ondersteund, vaak als tweede, derde of vierde adviseur of (project)manager. Vaak bevonden deze organisaties zich in een staat van verstoring, gebrek aan vertrouwen, hoog ziekteverzuim en versnipperde inspanningen.
Door de situatie te herstellen en tegelijkertijd stevig te zijn, worden doelen sneller en met minder complicaties bereikt. Ik geloof sterk in het belang van het herstellen van vertrouwen, rust, focus en werkplezier, wat essentieel is voor het creëren van een gezonde en productieve werkomgeving.

Mijn achtergrond

Op mijn 19de begon ik mijn loopbaan in diverse operationele omgevingen, variërend van postkamers en fabrieken tot bodewerk en administratieve baantjes. Tijdens dit werk viel het me op hoe verschillend het perspectief van het management en de werkvloer kon zijn, en hoe deze verschillen vaak leidden tot onbegrip, inefficiëntie en vastlopers.

Op mijn 23ste wist ik zeker dat ik organisatieadviseur wilde worden, om bij te dragen aan het overbruggen van deze kloof en het verbeteren van organisaties. Deze ervaringen inspireerden mij om bij te dragen aan het oplossen van vastgelopen situaties en om mensen in organisaties vooruit te helpen.

Ontstaan van de BASc®

In 2009 heb ik een zwaar en zeer complex project succesvol afgerond, ondanks de enorme uitdagingen waarmee ik werd geconfronteerd. Dit project betrof drie verschillende organisaties met elk hun eigen belangen, die het mij bijna onmogelijk maakten om vooruitgang te boeken. Er heerste voortdurend onenigheid en iedere organisatie liet zijn eigen belangen prevaleren boven die van de ander. Elk aspect van mijn project werd ter discussie gesteld. Door mijn vastberadenheid en focus op het eindresultaat slaagde ik er uiteindelijk toch in om het project succesvol af te ronden, maar het kostte me veel energie en mijn batterijen waren leeg.

En toen ontstond in 2010 bij mij de cruciale vraag: “Wat als ik een instrument kon ontwikkelen waarmee ik de verschillende belangen en perspectieven in organisaties inzichtelijk kon maken, zodat snel duidelijk wordt waar en waarom het niet lekker loopt?” Met dit in mijn achterhoofd begon ik te bouwen aan een instrument dat organisaties zou kunnen helpen bij het verkrijgen van diepgaand inzicht in hun interne dynamiek.

Na jaren van experimenteren, testen en finetunen werd in 2015 de Business Awareness Scan (BASc®) geboren. Dit, gevalideerde, instrument helpt organisaties bij het doorgronden van hun complexe uitdagingen en het vinden van duurzame oplossingen voor verbetering.

Mijn eigen vastloper

In 2012 werd ik geconfronteerd met een tragische gebeurtenis: een vriend van mij kwam voor mijn ogen om het leven tijdens een skiweekend. Deze gebeurtenis zorgde ervoor dat ik volledig vastliep. Plotseling leek mijn werk als organisatieadviseur, project- en interimmanager en schrijver van enkele boeken binnen de OOV-sector niet langer bij me te passen. Hoewel ik voor anderen bekend stond als een slagvaardige en betrokken professional met veel kennis, voelde ik me van binnen gebroken en uitgeput.

Organisatiekunst

Inmiddels heb ik, na mijn persoonlijke vastloper, de weg weer teruggevonden. Samen met Marie-Louise heb ik mijn ervaringen en inzichten verwerkt in een nieuw boek genaamd ‘Organisatiekunst: van controle naar vertrouwen in de publieke sector’. Dit boek biedt een diepgaande verkenning van mijn gedachtegoed over het overwinnen van belemmeringen en het creëren van leiderschap in organisaties.

Als spreker en sparringpartner van directies en management deel ik mijn inzichten met anderen en help ik hen om de knelpunten in hun organisaties te identificeren en te overwinnen. Ik maak hierbij onder andere gebruik van mijn eigen Business Awareness Scan (BASc®), waarmee ik inzichtelijk maak waar en waarom organisaties vastlopen.

Organisatiekunst‘ is op 5 maart 2024 uitgekomen en is nu beschikbaar voor iedereen die geïnteresseerd is in het oppakken van eigen leiderschap en het vergroten van de effectiviteit binnen de publieke sector.

In dialogue, however, nobody is trying to win. Everybody wins if anybody wins

[David Bohm]

Opleidingen

  • Opleiding Integraal Leiderschap, Venwoude Levensschool, 2016
  • Prince2 Foundation & Practioner, APMG, 2010
  • Master’s degree Management and Organizations (MMO), Universiteit van Tilburg, TIAS School for Business and Society, 2002
  • Methode projectmatig werken, Hoge Economische School Rotterdam, 2000
  • Bachelor’s degree Business Administration (BBA), Haagse Hogeschool, 1991